Πρακτικά Συνελεύσεων

Πρακτικά 3ης Λαϊκής Συνέλευσης Αγ.Παρασκευής

- Μονιμοποίηση των συνελεύσεων στις πλατείες . Να μεταφέρουμε τις αποφάσεις της πλατείας Συντάγματος στις γειτονιές της Αθήνας μέσα από τις συνελεύσεις.
- Υπάρχει πλούσια εμπειρία από άλλες χώρες μη πληρωμής του χρέους
- Αν γίνει δημοψήφισμα για ΔΝΤ και το αποτέλεσμα είναι υπέρ του ΔΝΤ τι πρόκειται να γίνει ;
- Να μην αγοράζουμε ξένα προϊόντα , να ξεκινήσουμε ανταλλακτικό εμπόριο.
- Οι έμποροι πρέπει να ρίξουν τις τιμές
- Να βάλουμε το προσωπικό συμφέρον πίσω από το κοινό συμφέρον
- Να κάνουμε μποικοτάζ στα προϊόντα όταν ακριβαίνουν οι τιμές τους όπως έγινε με το γάλα.
- Είναι λάθος η προσέγγιση του προβλήματος της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουμε, σαν πρόβλημα ακρίβειας διότι το πρόβλημα δεν ξεκινά από το ότι τα προϊόντα είναι ακριβά αλλά γιατί οι μισθοί μας είναι χαμηλοί . Η εμπειρία από κινήματα άλλων χωρών δείχνει ότι αποτελεσματικοί αγώνες είναι αυτοί που έχουν στόχο μεγαλύτερους μισθούς και συντάξεις και όχι χαμηλότερες τιμές καταναλωτικών προϊόντων
- Το ευρώ ήταν η μεγαλύτερη ληστεία και ήταν κεντρική επιλογή. Δεν έχασαν όλοι, οι τράπεζες είχαν υπερκέρδη. Δηλαδή πλούτος υπάρχει , το θέμα είναι πως διανέμεται, δεν είναι η Ελλάδα φτωχή αλλά οι Έλληνες και όχι όλοι, οι κερδοσκόποι την μέρα της μεγάλης απεργίας στην χώρα μας έβγαλαν σε 8 ώρες 1,5 δις
- Ο κόσμος κατεβαίνει στο Σύνταγμα και στις συνελεύσεις στις πλατείες γιατί βλέπει την ζωή του να διαλύεται. Τι πετύχαμε την Τετάρτη; Να μην διαλυθεί το Σύνταγμα παρά τα χημικά που έπεσαν , και να ανοίξει ο δρόμος για να φύγει αυτή η κυβέρνηση.
- Η μάχη είναι κεντρική , να μην περάσουν τα μέτρα , ο λαός δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης
- Μετά το χτεσινό (απεργία 15 Ιούνη) περισσότερος κόσμος προσβλέπει στο Σύνταγμα
- Χρειάζεται να γίνει ενημέρωση στο κόσμο για το τι σημαίνει το μεσοπρόθεσμο στην ζωή του . Να γραφτεί ένα κείμενο απλό και να μοιραστεί στην Αγία Παρασκευή
- Παλιότερα όταν μιλούσες με τον διπλανό σου στο λεωφορείο σε θεωρούσαν τρελό σήμερα όμως μετά τα γεγονότα στις πλατείες ο κόσμος άρχισε να συζητάει , να μιλάει, να σπάει τον ατομικισμό , το κλείσιμο στον εαυτό του.
- Οι προβοκάτορες στις διαδηλώσεις πάντα θα υπάρχουν . Δεν είναι όμως όλα αυτά τα παιδιά προβοκάτορες . Υπάρχει οργή και θυμός που εύκολα οδηγεί σε τέτοιες αδιέξοδες καταστάσεις .
- Η τάξη που κυβερνάει παρουσιάζει το δικό της συμφέρον σαν γενικό . Μας παραμυθιάζουν με την χώρα με την πατρίδα και περνάνε τα δικά τους . Να μην πέσουμε στην λούμπα του εθνικισμού, ο γερμανός εργάτης είναι σύμμαχός μας
- Η χώρα μας είναι ο αδύνατος κρίκος . Όμως να μην το δούμε στενά και πατριωτικά . Πρέπει να ξεκουμπιστεί από πάνω μας όλο αυτό που υπάρχει γύρω μας όχι μόνο στην χώρα μας, ο καπιταλισμός.
- 20 χρόνια γίνονται αγώνες και τι έχει γίνει; Οι υπουργοί πάντα θα τα τρώνε.
- Η παρουσία του κόσμου στο Σύνταγμα, έφερε αυτές τις εξελίξεις (προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας, ανασχηματισμός στην κυβέρνηση…)
- Τόσα χρόνια δεν υπάρχει αλλαγή , αλλάζουν οι κυβερνήσεις και τα πράγματα παραμένουν τα ίδια
- Αυτό εδώ (η συνέλευση της πλατείας) είναι η λαϊκή συμμετοχική δημοκρατία.
- Η τηλεόραση ψεύδεται ασύστολα
- Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο καλύτερα . Λέμε την γνώμη μας και προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους να συμμετέχουν.
- Να ορίσουμε συγκεκριμένη μέρα συνέλευσης , πρόταση να είναι η Πέμπτη.
- Πέρα από τις συζητήσεις στις συνελεύσεις μας, να φέρουμε κάποιο όργανο, να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, να ανεβάσουμε την ψυχή μας . Η ψυχή του αγώνα είναι η τέχνη, πρέπει να βρούμε τα καινούργια τραγούδια της εποχής μας .
- Να δούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποια εικαστική δραστηριότητα.
Αποφάσεις:
1. Διαμόρφωση κειμένου για το μεσοπρόθεσμο
2. Μέρα λαϊκής Συνέλευσης της πλατείας Πέμπτη στις 8.00 μ.μ.
3. Προσυγκέντρωση την Κυριακή στις 6.30 μμ και κάθοδο στο Σύνταγμα με το πανώ μας.Πρακτικά 1ης Λαϊκής Συνέλευσης  Αγ. Παρασκευής

- Να κρατήσουμε τις αρχές του Συντάγματος. Εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας. Να μιλάμε ελεύθερα.
- Το Σύνταγμα εξελίσσεται καθημερινά. Να κουβεντιάζονται όλες οι απόψεις, όμως έξω οι φασίστες. Να συζητήσουμε για τα τοπικά. Π.χ βρεφονηπιακοί σταθμοί και να ορίσουμε μόνιμο ραντεβού.
- Να μαζευόμαστε και να κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα. Καθημερινό ραντεβού. Να οριστεί ομάδα που θα αναλαμβάνει δράσεις. Η συζήτηση να είναι εξώστερφη (μικροφωνική, ντουντούκα).
- Τα ΜΜΕ φοβίζουν τον κόσμο. Να κατεβαίνουμε οργανωμένα. Να παρέχουμε ασφάλεια στον κόσμο.
- Τα κόμματα μας έφεραν ως εδώ. Διακυβεύεται η αξιοπρέπειά μας. Μαζευόμαστε ειρηνικά αλλά υπάρχει ο κίνδυνος προβοκάτσιας. Χρειάζεται γνήσιος πολιτικός λόγος και ακκομάτιστος. Να μην καπελωθούμε.
- Τίποτα δεν έχει λυθεί με ειρηνικό τρόπο. Αυτό θέλουν και αυτοί. Κανονικά πρέπει να φοβούνται. Χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα.
- Η βία της ανατροπής χρειάζεται κοινωνικό έρεισμα. Να δώσουμε το χρόνο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.
-Δεν έχει αφυπνιστεί όλος ο κόσμος. Χρειάζεται χρόνος για να μη φοβάται ο κόσμος. Να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο της περιοχής. όχι μόνο με facebook. Να ενημερώνουμε κόσμο.
- Οι νέοι αξίζουν κάτι καλύτερο. Πρέπει να θέσουμε στόχους. όχι επανάσταση, όχι βία, ειρηνικά χωρίς κόμματα. Υπάρχουν και καθαροί έλληνες. Να δίνουμε ραντεβού σε συγκεκριμένο σημείο στο Σύνταγμα.
-Ένα ζήτημα είναι πως θα φέρουμε την πάνω πλατεία Συντάγματος κάτω. Επίσης το ζητούμενο είναι τώρα τι κάνουμε. Δεν βρισκόμαστε σε κόμματα, δεν χρωστάμε.
- Ενημέρωση από τις δράσεις της «Ανοικτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγ. Παρασκευής».  Τι σημαίνει άμεση δημοκρατία; Το χρέος δεν μας ανήκει. Δεν κατέχουμε τίποτα για να το πουλήσουμε. Το κράτος το κατέχει. Το ζητούμενο είναι να ελέγχουμε εμείς τα δημόσια αγαθά.
- Υπάρχει ο προβληματισμός ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε αναρχία. Μπορεί να βρεθούμε σε χειρότερη κατάσταση. Η δύναμή μας είναι το πλήθος. Χρειάζεται αναμόρφωση της δικαιοσύνης.
- Πρόταση για αποκλεισμό της Βουλής και κατάληψη του Συντάγματος στις 15/6. Ο στόχος πρέπει να είναι γενική απεργία διαρκείας. Οι ημερομηνίες-ραντεβού  της ΓΣΕΕ δεν βοηθάνε, δύσκολά να κατέβει ο εργαζόμενος. Σαμποτάζ στην παραγωγή και στην κατανάλωση.
- Να απαιτήσουμε γενική απεργία διαρκείας. Οι δράσεις είναι απαραίτητες. Να πάμε την Κυριακή με πορεία στο μετρό και να ακυρώσουμε τα μηχανήματα. Αυτές οι δράσεις δίνουν κουράγιο στους υπόλοιπους.
- Τα ακυρωτικά μηχανήματα είναι ένα δραστικό μέτρο. Τέτοια  μέτρα χρειάζονται.
- Υπάρχου ήδη δράσεις που μπορούμε να υιοθετήσουμε.
- είναι σχετικό αν το κριτήριο κάθε φορά έγκειται στη  μαζικότητα των δράσεων ή όχι. Παραδείγματα από ωρομίσθιους αναπληρωτές πέρσι (σκηνές στο Σύνταγμα, ΕΡΤ κτλ.). Μπορούν να γίνουν μικρά πράγματα-π.χ. Δεν πληρώνω. Να ξεπεράσουμε τους φόβους μας.
-Το πλήθος θα δώσει τη λύση. Να κατεβούμε στο Σύνταγμα, όχι ντου στη Βουλή. Όταν ωριμάσει το κίνημα να μπει στη βουλή.
- Μέσα από το πλήθος η αλλαγή. Όχι βιαστικές ενέργειες. Ειρηνικές διαδηλώσεις. Να βρούμε τους στόχους μας. Θέλουμε διάρκεια. Επίσης σε τοπικό επίπεδο, να οργανώνουμε συσσίτια, βοήθεια στους συνανθρώπους μας π.χ ΔΕΗ, μεταφορές με αυτοκίνητο σε όσους χρειάζονται κτλ.
- να μην αναπαράγουμε τους διαχωρισμούς παλιοί και νέοι. Ο στόχος είναι το μέσον. Αντίσταση στην καθημερινότητα. Συνθηματολογία περιορισμένη . Χρειάζονται δίκτυα αλληλοβοήθειας. Καταλήψεις και συλλογικές κουζίνες. Να επανακαταβάλουμε το εγκαταλειμμένο κτήριο του ΙΚΑ στην περιοχή. Σε επίπεδο γειτονίας, στις 15/6 πορεία από πάνω πλατεία. Την Κυριακή ραντεβού για να ακυρώσουμε τα ακυρωτικά μηχανήματα και να κατέβουμε στο Σύνταγμα.
- Μη ξεχνάμε ότι και όλες οι διαδηλώσεις του τελευταίου χρόνου ειρηνικές ήταν. Η αστυνομία τις χτύπησε π.χ. Ο Γιάννης Καυκάς κράταγε απλώς ένα πανό. Δεν θέλουν και δεν έχουν χτυπήσει. Δεν φοβάμαι καμιά αναρχία από ενδεχόμενο πολιτικό χάος. Το σύστημα πάντα θα δουλεύει. Την Κυριακή να κλείσουμε τα ακυρωτικά. Είναι δημόσιο αγαθό οι συγκοινωνίες. Τι ζητάμε. Να υιοθετηθεί το ψήφισμα του Συντάγματος. Να μην περάσουν τα μέτρα.
- Για τις 15/6 να αφισοκολλήσουμε και εμείς στην Αγ. Παρασκευή τι σημαίνει το μεσοπρόθεσμο για να ενημερωθεί ο κόσμος.
- Επιφυλάξεις για το εγκαταλειμμένο  κτήριο να γίνει κατάληψη. Θέλει προσοχή.
- Επί της διαδικασίας να μπουν στο τέλος οι προτάσεις καθώς και η θεματολογία της επόμενης συνέλευσης.

Αποφάσεις:
        1)Κυριακή 5.00 στην πλατεία, Πορεία στο μετρό με ακύρωση των ακυρωτικών                                              μηχανήματος και μετά Σύνταγμα. 
          2) Επόμενη  συνέλευση την Τρίτη 7.30 στο θεατράκι στην κάτω πλατέα. 
          3) Υιοθέτηση του ψηφίσματος της λαϊκής Συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος.

Προτάσεις :
1)      προετοιμασία για 15/6
2)      το ζήτημα της γενικής απεργίας διαρκείας
3)      οι τοπικές δράσεις στη γειτονιά
4)      δίκτυα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης
5)      ομάδα για την πληροφόρηση και ενημέρωση της περιοχής
6)      Ο τρόπος παρουσίας μας στο Σύνταγμα